Д Районен съд
обрич
 Бързи 
Връзки
Ok
Начало
РАЙОНЕН СЪД - гр.Добрич
Съдии
Служби
Общини
Новини
Новини от съдебната зала
Контакти
Банкова информация
Свършени дела
Календар на заседанията
Съдии по вписванията
Съдебно-изпълнителна служба
Публична продажба
В помощ на гражданите
Достъп до съдебни дела
За съдебните заседатели
За вещите лица
Медиация
Вътрешни правила
Тарифа за държавните такси
Примерни съдебни бланки
Обяви за работа
Декларации по ЗПУКИ
Декларации по ЧЛ.195,АЛ.1 от ЗСВ
Годишен отчет на РС Добрич
Обществени поръчки/Профил на купувача
Вътрешни правила
 РАЙОНЕН СЪД - гр.Добрич    Новини  
 Актуално
Новини от Районен съд - гр.Добричновини

Ден на отворени врати в Районен съд - Добрич

         Шест години затвор постановиха ученици в симулативен наказателен процес, организиран в рамките на Деня на отворените врати в Районен съд – Добрич. Наказателното производство беше пресъздадено от възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски" под ръководството на наказателните съдии Минка Кирчева и Галя Митева. В процеса се включиха 13 младежи от 10а клас, водени от г-н Димитър Димитров, преподавател по философия. В съдебния състав взеха участие Божидар, който беше в ролята на съдия, и две съдебни заседателки – Филипа и Ана-Мария. В ролята на прокурор влезе Дана, а като адвокати на пострадалите се представиха Велислава и Мартина. Най-трудната задача беше за подсъдимия, в чиято роля влезе Иван от 10б клас. Симулативният процес бе по действителен случай на наказателно дело за престъпление от общ характер - грабеж, разгледано в районния съд. По време на заседанието „подсъдимият“ заяви, че е извършил грабежа, защото няма образование и не може да си намери работа.

  img img img

        В деня на отворени врати в Районния съд се проведе и викторина на правна тематика, в която се включиха ученици от училищата, които участват в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.
        Надпреварата спечели подготвеният от г-жа Десислава Кирова отбор на Финансово-стопанската гимназия, в който участваха Кристина, Венцислав, Георги Георгиев и Георги Тодоров от 10 „д” клас. Достойно се представи отборът на СУ "Св. Климент Охридски", формиран от преподавателя по философия г-н Димитър Димитров в състав: Мартина, Велислава и Дана от 10 „а“ клас и Иван от 10 „б“ клас. Второто място бе поделено от възпитаниците на ПМГ "Иван Вазов" - Владислав от 11 „в” клас, и Борис, Павел и Валери от 11 „а” клас, организирани от  г-жа Христанка Славова - преподавател по предметите „Философия” и „Етика и право“, и от представителите на ЕГ "Гео Милев"с ръководител преподавателят по „Етика и право” г-жа Румяна Никова - Лъчезар, Нона, Жана и Микаела, всички от 10 „б” клас.  

img img img img img img

        Представянето на отборите беше оценявано от жури, в което участваха магистратите Минка Кирчева, Деница Петкова и Татяна Лефтерова - Савова. Викторината беше организирана от Ивайло Милев – ръководител на Съдебно-изпълнителната служба в районния съд и Теменуга Георгиева - съдия по вписванията. Темите на викторината бяха подбрани от магистратите, участвали в образователната програма.
         Около 100 души гостуваха в Районен съд - Добрич в Деня на отворените врати. Сред тях бяха и организираните от г-жа Руска Симеонова четвъртокласници от СУ „Св. Климент Охридски“, които участваха в беседа за съдебната система в България, представена им от съдебния администратор Албена Димитрова. Докато разглеждаха съдебната зала и звената на съдебната администрация, любознателните гости задаваха въпроси за съдебния процес.

img img img

         Интерес към инициативите на Районен съд - Добрич проявиха и десетокласници от ЧПГ „Леонардо да Винчи“, придружени от г-н Павлов, които се включиха в обсъждане на темата „Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата в тези процедури, органи, които могат да им предложат подкрепа и защита“, представена от съдия Албена Колева.
         Срещата се проведе при оживена дискусия и обсъждания, с поставени от учениците много въпроси за образуването, разглеждането и приключването на съдебните дела. Под ръководството на съдия Колева бе проведено симулативно разглеждане на гражданско дело за заплащане на издръжка, в което взеха участие възпитаниците на частната гимназия.

img img img

         За  посетителите в Районен съд – Добрич бяха осигурени  информационни брошури на тема: „Сигнализиране за извършено престъпление и правата на гражданите като свидетели“, които бяха разположени в Информационния център, в Обучителния център, в 3-та и 2-ра съдебна зала.     
         Денят на отворените врати беше открит от председателя на Районния съд съдия Анна Великова, която подчерта, че инициативата дава възможност на гражданите да се запознаят отблизо с дейността на институцията. Тя акцентира върху ролята на образователната програма за повишаване на правната култура на подрастващите и за подпомагане на тяхното професионално ориентиране.

 img img

 

                                    20 април - Ден на отворените врати в Съдебната палата на Добрич             Симулативен наказателен процес, викторина и дебат са част от планираните прояви за 20 април, когато в Съдебната палата на Добрич ще се проведе Ден на отворените врати. Инициативата е посветена на Деня на българската Конституция -16 април и има за цел да насочи вниманието на обществото към съдебната власт, както и да повиши правните познания на гражданите.
            Проявите в Районния съд ще бъдат открити от председателя на институцията Анна Великова в 11.20 часа в Обучителния център на Съдебната палата, където от 11.30 до 12.30 часа ще се проведе викторина на правна тематика с участието на ученици от 4 училища в Добрич. Викторината е организирана от държавен съдебен изпълнител и съдия по вписванията. Жури от трима съдии ще оцени представянето на отборите според изчерпателността на отговорите им по изтеглени на случаен принцип въпроси.
            Симулативният процес е насрочен за 12.50 часа във 2-ра зала на Районен съд - Добрич. Ученици от СУ "Св. Климент Охридски" ще пресъздадат съдебно производство по наказателно дело за престъпление от общ характер - грабеж. По покана на Районен съд - Добрич в Съдебната палата ще гостуват и четвъртокласници от СУ „Св. Климент Охридски“, които ще имат възможност да разгледат съдебна зала и да присъстват на беседа за съдебната система в България.
            Денят на отворени врати в Окръжния съд ще бъде открит официално в 10.00 часа в зала №8 от председателя на институцията Галатея Хаджиева. Веднага след това, на същото място, ще започне междуучилищен дебат, в който ще се включат 4 отбора. Участниците в дебата са излъчени след състезание за решаване на правни казуси, проведено в рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. В първата част на дебата младежите ще спорят дали прикриването на престъпление може да бъде морално оправдано, а също дали има нужда от връщане на Крумовите закони. Финалът на дебата ще се състои от 11.30  часа, когато отборите - финалисти ще изложат тезите си  по тема, зададена им на място от жури, което ще бъде оглавявано от съдия Петър Монев - зам.-председател на Окръжния съд и ръководител на Наказателното отделение.
            Междувременно пред гостите в Съдебната палата ще бъдат прочетени трите най-добри творби  от конкурса за ученическо есе на тема „Свободата на личността - право и морал“. Награждаването на авторите на есетата и на победителите в ученическия дебат е насрочено за 12.00 часа.
            Младежите, включени в проявите за Деня на отворените врати, са възпитаници на 4 училища в Добрич -  ПМГ "Иван Вазов", ЕГ "Гео Милев", СУ "Климент Охридски" и ФСГ "Васил Левски", които тази година участват в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Окръжен съд - Добрич се включва в програмата за трета поредна година, а магистратите от Районния съд участват в инициативата за втора година.
            Интерес към Деня на отворени врати в Районен съд – Добрич проявиха и десетокласници от ЧПГ „Леонардо да Винчи“, които ще се включат в обсъждане на темата „Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата в тези процедури, органи, които могат да им предложат подкрепа и защита“. Проявата ще се проведе в 3-та съдебна зала.

            Денят на отворени врати се организира от Окръжния и Районния съд в Добрич. Двете институции канят жителите на града да посетят Съдебната палата от 10.00 до 16.00 часа. Всеки желаещ може да присъства на организираните в палатата прояви.  След предварителна заявка в сградата ще бъде организиран  и информационен тур. Хората, които искат да разгледат съдебните зали и деловодства и да се запознаят с организацията на работа в съда , могат да заявят желанието си до 18 април на телефон  058 602 599. Началото на обиколката ще започне в 10.00 часа от Информационния център, който се намира на първия етаж в сградата.


                               Възпитаници на Езикова гимназия гостуваха в Районен съд - Добрич
 
            Десетокласници от Езикова гимназия „Гео Милев“ посетиха Районен съд - Добрич, където се запознаха с основните съдебни процедури с участието на деца. Лекцията пред гимназистите изнесе Албена Колева, съдия от гражданската колегия на Районния съд. Тя обясни пред учениците разликите между гражданските и наказателни дела, правата на децата в двата вида производства и даде информация за органите, които могат да им предложат подкрепа и защита. Младежите научиха още къде застават страните по делото  в съдебната зала при граждански и наказателни дела и какви са правилата за явяване пред съда на малолетни и непълнолетни.
            По време на визитата си в Районния съд гимназистите получиха възможност да влязат в ролите на съдия, ищец и ответник по гражданско дело за издръжка на дете след развод на родителите.
            Учениците проявиха интерес и към информацията, че непълнолетни могат да сключват брак само след разрешение от Районния съд, който трябва да прецени дали са налице важни причини, които налагат това. Младежите се интересуваха и от съдебните процедури, по които се прави отказ от бащинство.
            В залата бяха поставени и много други въпроси, като например как се защитават правата на деца, станали жертви на насилие и каква е процедурата за извеждането им от биологичните семейства. В отговор съдия Колева подчерта, че всеки непълнолетен има право на адвокат и да бъде разпитан пред психолог. Тя допълни, че скоро в Съдебната палата на Добрич ще бъде обособена т. н. „синя стая“ - специализирано помещение за щадящо изслушване на деца пред съда. Целта е да се избегне допълнителният стрес за деца-жертви на насилие или свидетели на престъпление, както и при изслушването на деца в граждански спорове за родителски права.
            Посещението на гимназистите в Районен съд - Добрич беше организирано в  рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, в  която тази година участват 4 добрички училища - ПМГ "Иван Вазов", ЕГ "Гео Милев",  СУ "Климент Охридски" и ФСГ "Васил Левски". Районен съд - Добрич се включва в програмата за втора поредна година. Досега в образователната инициатива са обхванати повече от 200  ученици.   

img img img img img img


 

           В Съдебната палата на Добрич отвори врати нова заседателна зала

           В Съдебната палата - Добрич отвори врати нова съдебна зала. С цел преодоляване на затрудненията, свързани с недостига на заседателни зали, в средата на 2016г. Окръжен съд – Добрич преустрои и предостави за ползване на Районен съд – Добрич помещение на първия етаж в Съдебната палата, предназначено за заседателна зала. Залата е обзаведена и оборудвана от Районен съд – Добрич с офис – мебели, климатична, компютърна и звукозаписна техника, изцяло съобразени със спецификата на дейността. Въвеждането в експлоатация на новата съдебна зала № 4 в значителна степен оптимизира графика за провеждане на съдебните заседания.

img img img img


         

Магистрати, държавни съдебни изпълнители, съдии по вписванията и съдебни служители даряват средства за лечението на младеж от Добрич

 

         Магистрати, държавни съдебни изпълнители, съдии по вписванията и съдебни служители от град Добрич се включиха в дарителската кампания в подкрепа на 26-годишния Илко Панайотов, който е в будна кома след претърпяна катастрофа и се нуждае от средства за лечение в чужбина.
         Благотворителната акция бе подета от членовете на Регионалната секция към Националното сдружение на съдебните служители при Районен съд - Добрич. В навечерието на Коледа те организираха тържество за децата на работещите в Районния съд, по време на което се изработиха коледни картички и сурвакници. Произведенията бяха продадени с цел събиране на средства за подпомагане лечението на Илко. Благотворителната инициатива беше подкрепена от много работещи в Окръжен съд – Добрич, Районен съд – Добрич, Окръжна прокуратура – Добрич и Районна прокуратура – Добрич, които се включиха с допълнителни дарения.
         В помощ на Илко бяха събрани общо 1000 лева, които вече са преведени по откритата на негово име дарителска сметка.
         Младият добричлия е претърпял катастрофа през август 2014 год. и оттогава е в будна кома. Вече е преминал през множество лечения и рехабилитации в България, но състоянието му остава почти непроменено. По тази причина родителите му са започнали да правят запитвания за лечение в чужбина и са получили положителен отговор от клиника в Германия, която е готова да приеме Илко за 3-месечно лечение и интензивна рехабилитация. На негово име е открит DMS номер - DMS ILKO към единния дарителски номер 17 777.  Всеки може да изпрати есемес с името на младия мъж и така да помогне за лечението му. Официалният сайт на DMS платформата съобщава, че на 22 декември НЗОК е издала формуляр за планирано лечение S2, с който разходите за терапията на Илко ще бъдат покрити. Ангажимент на семейството остават разходите за път и придружител. Все още няма яснота ще се наложи ли извънболничен престой и колко продължителен ще е той. Транспортирането на Илко до болницата трябва да се извърши с линейка, което ще струва 6000 евро в двете посоки. Семейството трябва да преведе на болницата и 13 500 евро доплащане за придружител. Към 22 декември в дарителската сметка на Илко и имало около 34 000 лева. Необходими са още 6000 лева за осигуряване на транспорт до болницата и доплащане за придружител.

img img


         За втора поредна година Районен съд – Добрич ще участва в изпълнението на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.
         Целта на програмата е превенция на учениците, повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България.
         За учебната 2016/2017 година, Районен съд – Добрич ще реализира предвидените мероприятия в партньорство с ЕГ ”Гео Милев” – Добрич, ПМГ „Иван Вазов” – Добрич, ФСГ „Васил Левски” – Добрич и СУ „Климент Охридски” – Добрич.
         Началото на сътрудничеството между Районен съд – Добрич и училищата – партньори ще се отбележи с посещение в Съдебната палата на ученици от дванадесети клас в ЕГ „Гео Милев”.
         Събитието, инициирано от преподавателя на подрастващите по „Свят и личност” госпожа Чонкова, ще се състои на 11.11.2016 година.
         Учениците ще наблюдават съдебни заседания по граждански дела на съдебния състав, председателстван от съдия Албена Колева.


 

ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА „ПРАКТИЧЕСКИ НАСОКИ ЗА ВРЪЧВАНЕ НА ПРИЗОВКИ, СЪОБЩЕНИЯ И СЪДЕБНИ КНИЖА ПО НАКАЗАТЕЛНИ И ГРАЖДАНСКИ ДЕЛА

         На 14 юни 2016 годна от 10.30 часа в конферентната зала на Община Добричка се проведе обучение на тема „Практически насоки за връчване на призовки, съобщения и съдебни книжа по наказателни и граждански дела”.
         В обучението, с лектори  районните съдии Павлина Паскалева и Данчо Димитров, участваха кметове и кметски наместници от Община Добричка и Община Крушари. По време на мероприятието се обсъди работата на длъжностните лица, осъществяващи връчване на призовки и съобщения в населените места в двете общини.
         Инициативата за провеждане на обучението е втора по ред на Районен съд – Добрич, организирана съвместно с общинската администрация на Община Добричка и цели подобряване на дейността по връчване съобщения по граждански и наказателни дела.


 

          В изпълнение на ангажиментите си по споразумението  за сътрудничество между Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, Районен съд - Добрич продължава реализирането на Пилотната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие”.  Съвместно с ръководствата на училищата и преподавателите по „Етика и право” в  ХГ „Свети Свети Кирил и Методий” и в СОУ „Климент Охридски” се проведоха лекции на тема „Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата в тези процедури, органи, които могат да им предложат подкрепа и защита“. Лектор по посочената тема бе магистратът от Гражданско отделение Албена Колева, която разработи и предостави на ФСГ„Васил Левски” материали за запознаване и дискусия по темата.
        Заключителният етап на програмата се отбеляза с провеждането на симулативни процеси с две от училищата - ХГ „Свети Свети Кирил и Методий” и СОУ „Климент Охридски”. Мероприятията се осъществиха под ръководството на съдия Мариана Момчева и съдия Минка Кирчева от Наказателно отделение при Районен съд – Добрич, и със съдействието на преподавателите на подрастващите по „Етика и право”. Сътрудничеството с ФСГ„Васил Левски” за учебната 2015/2016 година ще приключи също със симулативен процес, който ще се проведе в края на месец юни.

imgimg2

img3 img3


 

 

ОБУЧЕНИЕ НА СЪДЕБНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ


         На 15.04.2016 г. в обучителната зала на Съдебната палата се проведе еднодневен семинар на тема „Граматика и правопис“. В обучението взеха участие служителите на Районен съд – Добрич и Окръжен съд – Добрич. Мероприятието способства за повишаване на професионалната подготовка на съдебната администрация, както и подпомогна обмена на опит и на информация за добрите практики в съдилищата.


 

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В РАЙОНЕН СЪД – ДОБРИЧ

 

         За поредна година в Районен съд – Добрич се проведе „Ден на отворените врати”. За мероприятието, осъществено на 14.04.2016г., обществеността на град Добрич беше информирана чрез публикация в сайта на съда и уведомление до медиите.
           В деня на отворените врати беше дадена възможност на  гражданите да се запознаят с работата на службите в съда.
          В инициативата се включиха ученици от Х-ти клас на Професионална гимназия по туризъм „П. Яворов”. Заместникът на административния ръководител Мариана Момчева, съдия Соня Дженкова и съдия Албена Колева запознаха учениците със структурата и функциите на съдебната власт на Република България, с етапите на съдебния процес, с особеностите на производствата, в които участват непълнолетни;  отговориха и на поставените от гостите въпроси относно възможностите да защитят правата си чрез съдебните институции. Учениците посетиха Съдебно – изпълнителната служба и бяха запознати с особеностите на принудителното изпълнение от държавния съдебен изпълнител Милена Стойкова. Съдебният администратор Албена Димитрова представи на гостите всички деловодства в съда и ги запозна с функциите на отделните служби. Мероприятията способстваха за обогатяване на правните познания на подрастващите, за превенция на противообществените им прояви и за запознаване с възможностите за защита на техните права.
         Чрез ежегодната си инициатива „Ден на отворените врати“ Районен съд – Добрич реализира приетите за основни насоки на своята дейност цели – публичност на работата на съда, подходящо и достъпно осведомяване за предоставяните административни услуги, както и информиране на обществото за дейността му.

 

              


 

Районен съд - Добрич
обявява 14 април 2016 г. за Ден на отворени врати

         В Деня на отворените врати гражданите могат да посетят Съдебната палата от 10,00 до 16,00 часа и да се запознаят отблизо с дейността на съда, да посетят службите, съдебните зали, както и да се запознаят с възможностите за предоставяне на административни услуги и информация.
         Поканени са ученици от Х-ти клас на Професионална гимназия по туризъм „П. Яворов” и техния преподавател по философски цикъл господин Геро Йорданов. Те ще се срещнат със съдиите Соня Дженкова и Албена Колева от Гражданско отделение и Мариана Момчева от Наказателно отделение, които ще им разяснят структурата на съдебната власт и спецификата на правораздавателната дейност.
         Учениците ще имат възможност да посетят Гражданско деловодство, Наказателно деловодство, Съдебно – изпълнителна служба, бюро Съдимост и Регистратура, където съдебният администратор Албена Димитрова ще ги запознае с функциите на звената на съда.


                 Районен съд – Добрич участва в Пилотната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. За реализирането на тази програма Висшият съдебен съвет и Министерството на образованието и науката подписаха споразумение за сътрудничество през месец юли 2015 година.
                 Утвърдените за участие в програмата училища в град Добрич са ХГ „Свети Свети Кирил и Методий”, ФСГ„Васил Левски” и  СОУ„Климент Охридски”.
                 Първата тема „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите” бе представена пред ученици от трите училища на 26.02.3016 година, на 08.03.2016 година и на 16.03.2016 година. Презентацията бе осъществена от съдиите Стела Тонева и Соня Дженкова с участието на Жанета Николова – директор на отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” – Добрич.
                 Целта на пилотната образователна програма е обогатяване познанията на учениците, формиране на правна грамотност и култура, запознаване със статута и структурата на съдебната власт в Република България, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие и повишаване на доверието в съдебната власт.


                 На 26.02.2016 година се проведе годишното отчетно събрание на Районен съд – Добрич за отчет на дейността през 2015 година.
                 На отчетното събрание присъстваха следните гости: госпожа Адриана Панайотова – заместник на административния ръководител на Окръжен съд – Добрич, господин Златко Тодоров – Заместник на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Добрич, госпожа Татяна Лазарова – завеждащ Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Добрич, господин Петко Тухчиев – административен ръководител на Районна прокуратура – Добрич и господин Никола Василев – представител Адвокатска колегия – Добрич.
                 Административният ръководител на Районен съд – Добрич госпожа Анна Великова запозна присъстващите с годишния доклад за дейността на съда. Изнесените статистически данни за календарната 2015 година показват много добри резултати от правораздавателната дейност на съда.
                 Отчетените високи показатели бяха отдадени на изключителния професионализъм и квалификация на магистратите, както и на създадената добра организация на работа на съдебните служители.
                 Докладът за дейността на Районен  съд – Добрич е публикуван на интернет – сайта на съда - раздел „Годишен отчетен доклад”.


              

                    За трета поредна година Регионалната секция на Националното сдружение на съдебните служители при Районен съд – Добрич получи грамота за активна дейност и принос в развитието на НССС. Грамотата беше връчена на провелото се на 7-ми ноември 2015 година в зала Тържествена на Съдебната палата в гр.София ХІV-то редовно Общо събрание на Националното сдружение на съдебните служители, свикано от УС на НССС за отчитане дейността на сдружението през м.ноември 2014 г. – м.октомври 2015 г.


 

                  На 02.06.2015г. в Заседателната зала на Община Добричка ще се проведе обучение на тема „Практически насоки за връчване на призовки, съобщения и съдебни книжа по наказателни, граждански и административни дела”. Семинарът е организиран от Районен съд Добрич, съвместно с администрацията на Община Добричка. В него ще участват призовкарите и куриерите от Окръжен съд Добрич и от Районен съд Добрич, и кметовете и кметските наместници на населените места на  територията на Община Добричка.
           Целта на обучението е да разшири познанията на обучаващите се длъжностни лица по призоваването относно процеса на призоваване, прецизността на който е една от предпоставките за качествено правораздаване. Пред аудиторията ще бъдат разяснени основни правила в процеса на призоваване, за да се гарантира своевременното, правилно и законосъобразно връчване на съдебните книжа.
           Лектори на обучението ще бъдат Данчо Димитров - съдия от Наказателно отделение при Районен съд Добрич и Павлина Паскалева - съдия от Гражданско отделение при Районен съд Добрич.


 

    На 15.04.2015г. в Районен съд град Добрич по случай Деня на българската Конституция се проведе „Ден на отворените врати”. Обществеността в град Добрич беше информирана за мероприятието чрез публикация на сайта на съда и съобщения до медиите.
           Ученици от Х и ХІ клас от ПМГ „Иван Вазов” град Добрич посетиха съдебната палата, където бяха посрещнати с приветствени слова от Председателя на Районния съд съдия Анна Великова. Административният ръководител на съда запозна гостите с исторически факти по приемането на Търновската конституция и със структурата на органите на съдебната власт.
           Съдия Соня Дженкова от Гражданско отделение при Районен съд град Добрич поднесе информация на учениците за правораздаването в съдилищата, за етапите и участниците в съдебния процес.
           Проведе се симулативен наказателен съдебен процес, подготвен и представен от самите ученици. Участниците в него представиха пред присъстващите нагледно как протича открито заседание по наказателно дело от общ характер. Учениците се превъплътиха много успешно в ролите на съдия, прокурор, съдебни заседатели, подсъдим, адвокати, вещо лице и пострадали. След приключването на съдебното заседание и след съвещание, ученическият съдебен състав се произнесе с присъда. По време на изявата младите хора показаха доверие към институцията и удовлетворение от възтържествуването на справедливостта. Чрез подготовката и участието си в симулативния наказателен процес учениците повишиха правната си култура. Инициативата се осъществи под ръководството на Христанка Христова – преподавател по  „Етика и право” в ПМГ „Иван Вазов” град Добрич и със съдействието на съдия Мариана Момчева и съдия Минка Кирчева от Наказателно отделение при Районен съд град Добрич.
           Съдебният администратор Албена Димитрова проведе с учениците информационна обиколка в сградата на Районен съд, като им разясни административните функции на отделните звена на съда - служба „Регистратура”, служба „Бюро съдимост”, деловодствата на Гражданско и Наказателно отделение и Съдебно-изпълнителна служба.

           По повод Деня на българската Конституция и професионалния празник на юристите и съдебните служители, магистратите на Районен съд град Добрич участваха в обучение на тема: „Връчване на документи и събиране на доказателства по дела с международен елемент”, организирано от Окръжен съд град Добрич и Адвокатска колегия град Добрич.
           Съдебните служители в Районен съд гр. Добрич участваха в обучение на тема: „Ефективна комуникация в процеса на работа и механизми за обратна връзка”, организирано от ръководството на Районен съд Добрич, със съдействието на Националното сдружение на съдебните служители.

 


Районен съд град Добрич уведомява всички граждани и медии, че на 15.04.2015 година организира „Ден на отворени врати”.


Инициативата има за цел да допринесе за повишаване на правната култура на гражданите; да осигури по-голяма достъпност и информираност на обществото за работата на съда; да спомогне за укрепване на доверието в съдебната система
            Гражданите могат да се запознаят с дейността на институцията във времето от 09.00ч. до 14.00ч., като посетят деловодствата, наблюдават процеса на предоставяне на съдебно-административни услуги, получат информация за спецификата на работата в различните звена, както и за правилата за поведение в съда.
            Предвидено е посещение на ученици от Х и ХІ клас на ПМГ „Иван Вазов” град Добрич от 10.00ч. до 11.00ч.. Административният ръководител на Районен съд Добрич съдия Анна Великова ще запознае учениците със структурата и функциите на съда. Съдия Соня Дженкова от Гражданско отделение при Районен съд Добрич ще им разясни особеностите на етапите на съдебния процес; ролята на съдията; правата и задълженията на участниците в него.
В трета заседателна зала на Съдебната палата ще се проведе симулативен наказателен процес с участието на учениците от Х и ХІ клас на ПМГ „Иван Вазов” град Добрич. Инициативата ще се осъществи под ръководството на преподавателя по „Етика и право” в ПМГ „Иван Вазов” град Добрич Христанка Славова и със съдействието на съдия Мариана Момчева и съдия Минка Кирчева от Наказателно отделение при Райоен съд Добрич.
            Учениците ще посетят служба „Регистратура”, “Бюро съдимост” и деловодствата на Гражданско отделение, Наказателно отделение и Съдебно – изпълнителна служба, където съдебният администратор Албена Димитрова ще им разясни административните функции на отделните звена на съда.

                       
            За повече информация за и в Деня на отворените врати се обръщайте към съдебния администратор Албена Димитрова на тел. номер 058/60 10 30.


     

 

 

 

 

 

9300 гр. Добрич, ул. д-р Константин Стоилов 7; факс (058) 601030, e-mail: rs_dobrich@abv.bg  
USAID Тази Интернет страница е създадена с подкрепата на Инициатива за укрепване на съдебната система на ААМР