Д Районен съд
обрич
 Бързи 
Връзки
Ok
Начало
РАЙОНЕН СЪД - гр.Добрич
Съдии
Служби
Общини
Новини
Новини от съдебната зала
Контакти
Банкова информация
Свършени дела
Календар на заседанията
Съдии по вписванията
Съдебно-изпълнителна служба
Публична продажба
В помощ на гражданите
Достъп до съдебни дела
За съдебните заседатели
За вещите лица
Медиация
Вътрешни правила
Тарифа за държавните такси
Примерни съдебни бланки
Обяви за работа
Декларации по ЗПУКИ
Декларации по ЧЛ.195,АЛ.1 от ЗСВ
Годишен отчет на РС Добрич
Обществени поръчки/Профил на купувача
Вътрешни правила
 РАЙОНЕН СЪД - гр.Добрич    Новини от съдебната зала  
 Новини от съдената зала
новини

 

  Условни присъди за двама младежи от Крушари, участвали в  телефонни измами

            Районен съд - Добрич постанови условни присъди за двама младежи от село Крушари, участвали в 7 телефонни измами на възрастни хора от Добрич. Деянията били извършени в периода от 19 март до 22 април 2015 година в съучастие с неустановен по делото мъж. Действало се по схемата „капаро за климатици“, като подсъдимите прибирали парите на измамените и ги доставяли до Русе.
            Подсъдимият О. С. -  на 22 години, беше признат за виновен в това, че при условията на продължавано престъпление е участвал в измамата на 5 възрастни жени, които са били ощетени с общо 6 500 лева. Съдът го призна за виновен по още едно обвинение, че на 17 април 2015 г.в село Паскалево е спомогнал да бъдат отчуждени 1000 лева от жена от Добрич, като е  предполагал, че те са придобити от другиго чрез престъпление.  За деянията си той получи условна присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок. 
            Другият подсъдим по делото – 24-годишният З. С., който е съпричастен към 2 от измамите на обща стойност 3700 лева, получи наказание от 1 година и 4 месеца условно лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.
            Съдът уважи и предявените граждански искове за причинените с деянията имуществени вреди и осъди двамата да заплатят обезщетение на потърпевшите.
            Присъдите на Районен съд - Добрич бяха наложени в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определените наказания на подсъдимите бяха редуцирани с една трета. Младежите имат чисто съдебно минало и са оказали пълно съдействие на разследващите.
            Наложените им наказания подлежат на обжалване и протест в 15 -дневен срок пред Окръжен съд - Добрич.


 

          20-годишният С.С. получи условна присъда от 8 месеца с 3 години изпитателен срок за кражба на медни ел. проводници. Районният съд в Добрич го призна за виновен в това, че на 7 срещу 8 май 2015 година в село Златия, община Добричка е откраднал 420 метра  меден електрически проводник на обща стойност 1430 лева. Кражбата е извършена в условията на продължавано престъпление.
           На посочената дата, като използвал  стълба и клещи,  младежът първо срязал 60 метра проводници, които захранвали с електричество два имота в селото, а след това още 360 метра проводник за улично осветление. Възнамерявал да продаде откраднатото в Добрич, но точно в този ден полицията извършвала проверка в пунктовете за изкупуване на метали и той бил заловен.
           Делото срещу него беше гледано по процедурата на съкратено съдебно следствие, при което първоначално наложената му условна присъда от 1 година бе намалена с една трета.
           Пред съда младежът  заяви, че съжалява и се разкайва за стореното. Той има чисто съдебно минало, срещу него не се водят други производства, признал е вината си и вече е изплатил част от нанесените щети. Наложената му присъда подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Добрич. Районният съд разпореди откраднатите проводници, с тегло 11. 5 кг, да бъдат предадени в пункт за вторични суровини, а получените средства  да се внесат в полза на бюджета на съдебната власт.


     

           23-годишен отива в затвора за две изнасилвания
Добричкият районен съд осъди 23-годишния П. Я. от село Ч. за изнасилване на две самотно живеещи възрастни жени. Той беше признат за виновен и по двете обвинения, като получи общо наказание от 5 години затвор, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип. Съдът уважи и предявените граждански искове за причинените неимуществени вреди на потърпевшите и осъди П. Я. да заплати обезщетения в размер на 12 и 10 хиляди лева.
           В обвинителния акт се посочва, че на 30 октомври 2015 г. подсъдимият е влязъл в дома на 85-годишна жена и я е изнасилил, като й причинил и средна телесна повреда.  На 3 ноември същата година той насилил друга възрастна жена – на 80 години. И двете жертви не са имали възможност за самоотбрана, тъй като са били трудно подвижни.
           Присъдата на Районен съд - Добрич беше постановена в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определеното наказание от 7 години и 6 месеца бе редуцирано с една трета.
           Пред съда извършителят многократно заяви, че съжалява за стореното. Според съдебномедицинската експертиза той е извършил деянията след употреба на алкохол, но въпреки това е могъл да разбира естеството на извършеното. Установено е, че при него е налице вредна употреба на алкохол и наркотични вещества, но той не е стигнал до състояние на зависимост от тях. Посочва се още, че Петър Я. е израснал в агресивна среда с наличие на домашно насилие.
          Адвокатът на подсъдимия заяви в съдебната зала, че 23-годишният младеж от крехка възраст е бил подложен на ударите на живота, което е повлияло на неговото израстване, но той осъзнава тежестта на извършеното и съжалява за него. Защитата призова съдебния състав за справедливост и поиска присъдата да бъде наложена в нормите на законоустановения минимум за такива престъпления.
          Прокурорът по делото поиска по двете обвинения извършителят да получи присъди съответно от 7.5 години и 4 години лишаване от свобода, което е средното наказание, предвидено за подобни деяния. Беше подчертано, че в хода на досъдебното производство той е съдействал изцяло на разследването и е направил пълни самопризнания. Според обвинението прекалено дълъг престой в затвора, вместо да поправи и превъзпита осъдения, би имал обратен ефект за един млад човек.
          П. Я. има една предишна условна присъда от 4 месеца за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Наложеното му сега наказание подлежи на обжалване или протест пред  Добричкия окръжен съд в 15 - дневен срок.


        

 

 

 

9300 гр. Добрич, ул. д-р Константин Стоилов 7; факс (058) 601030, e-mail: rs_dobrich@abv.bg  
USAID Тази Интернет страница е създадена с подкрепата на Инициатива за укрепване на съдебната система на ААМР