Д Районен съд
обрич
 Бързи 
Връзки
Ok
Начало
РАЙОНЕН СЪД - гр.Добрич
Съдии
Служби
Общини
Новини
Новини от съдебната зала
Контакти
Банкова информация
Свършени дела
Календар на заседанията
Съдии по вписванията
Съдебно-изпълнителна служба
Публична продажба
В помощ на гражданите
Достъп до съдебни дела Апелативен район Варна
Единен портал за електронно правосъдие
За съдебните заседатели
За вещите лица
Защита на лични данни
Вътрешни правила
Тарифа за държавните такси
Примерни съдебни бланки
Обяви за работа
Годишен отчет на РС Добрич
Обществени поръчки/Профил на купувача
Вътрешни правила
Утвърден бюджет
Декларации по ЗПКОНПИ
 РАЙОНЕН СЪД - гр.Добрич    Новини от съдебната зала  
 Новини от съдената зала
новини

Районен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на разследван за палежи и притежание на наркотици

         Районен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение “задържане под стража” на мъж от Добрич, разследван във връзка с палежи на кола и заведение, както и за притежание на наркотици.
         43-годишният С.П. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на неустановени дати през месец декември 2018г. в Добрич, в качеството на подбудител, умишлено е склонил друг мъж, с инициали К.К., чрез убеждаване и обещаване на парично възнаграждение да склони и подпомогне другиго да извърши палеж на лек автомобил и два палежа на ресторант по ул.“Горски извор“.
         Мъжът е обвинен и за това, че на 4 януари т.г. в село Котленци, обл. Добрич, без надлежно разрешително, е държал високорисково наркотично вещество - канабис с тегло 0.180 грама.
         Районният съд прецени, че от събраните на този етап доказателства може да се направи обосновано предположение, че мъжът е евентуалният извършител на вменените му престъпни деяния.
         С оглед високата обществена опасност на разследваните деяния, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, Районен съд - Добрич счете, че следва да му бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда.
         Постановеното от Районния съд определение не е обжалвано и вече е влязло в сила.
         Във връзка с разследваните палежи са задържани още двама души.


Мъж от Добрич отива в затвора за телефонна измама        

         Телефонен измамник ще изтърпи ефективно наказание от 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим. Той влиза в затвора, след като Районен съд - Добрич одобри постигнатото между него и прокуратурата споразумение.
         28-годишният Г. Д. се призна за виновен в това, че на 22 август 2016г., при условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление, е измамил възрастно семейство от Добрич. Подсъдимият е действал в съучастие с жена, която вече е осъдена условно на 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.
         Възрастните хора били измамени по схемата „колет от чужбина“. Мъжът позвънил на домашния им телефон, представил се за техния син и заявил, че в дома им ще бъде доставена пратка от чужбина с валута и документи, за получаването на която трябвало да се плати известна сума. Малко по-късно последвало второ обаждане, като този път мъжът, представяйки се вече за управител на фирмата, в която синът им работел, уточнил, че трябвало да се платят 4820 лв., тъй като пратката имала наложена глоба. От разговора той успял да разбере, че съпрузите разполагат в дома си с 800 лв., но имали и 3000 лв. спестявания в банка, които били готови да изтеглят. Подсъдимият  ги уверил, че „с тази сума нещата ще се оправят“, защото по-късно синът им щял да доплати останалата част и ги убедил да предадат веднага наличните 800 лв. на неговата съучастница пред входа на блока, в който живеели. След това съпрузите изтеглили и спестяванията си от 3000 лв. с намерението да предадат и тях. Междувременно обаче все повече започвали да подозират, че са въвлечени в измама. Съмненията им се потвърдили, след като разговаряли с познати и установили контакт със сина си. Тогава, заедно  със свои приятели, решили да устроят клопка на измамниците, когато дойдат да приберат втората част от поисканата им сума. Успели да задържат жената, като междувременно уведомили и полицията за ставащото. Подсъдимият избягал от мястото на инцидента, но бил обявен за общодържавно издирване и заловен. При разследването се установило, че приготвената от измамниците „колетна пратка“ е кутия с вафли, увита в найлонова торба.
         Делото срещу 28-годишния мъж е започнало по общия ред, но в хода на съдебното следствие той е сключил споразумение с прокуратурата, след като причинените с деянието му вреди били възстановени.        
         Пред Районния съд подсъдимият увери, че е сключил споразумението доброволно и е наясно, че то е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда. Той вече два пъти е бил осъждан ефективно - за кражба на МПС и за нанасяне на средна телесна повреда. Сегашното си наказание мъжът ще изтърпи в затвора в Белене.


30.08.2018

След 6-месечно издирване съдят задочно младеж от Добрич, обвинен в шофиране след употреба на наркотик

         Районен съд - Добрич даде ход на задочно производство срещу подсъдим за шофиране след употреба на наркотик. До решението се стигна, тъй като 21-годишният Г. З.  не се е явил на пет поредни съдебни заседания по делото, бил е обявен последователно за местно и  общодържавно издирване, търсен е повече от 6 месеца, но опитите да бъде открит не са дали резултат. Съдът отчете, че след щателно издирване, подсъдимият не е установен, намира се извън пределите на страната и местонахождението му не е известно, което дава  основание делото да се разгледа в негово отсъствие.
         Срещу младежа е повдигнато обвинение за това, че на 10 декември миналата година, по ул.“Самарско знаме“ в Добрич, е управлявал лек автомобил, след употреба на наркотично вещество - метамфетамин. Нарушението му било засечено при полицейска проверка от автопатрул. Докато служителите на реда установявали самоличността на водача, той им се сторил неадекватен и притеснен. По тази причина бил отведен в Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Добрич, където бил тестван за употреба на наркотични и упойващи вещества, като резултатът бил положителен за употреба на метамфетамин. В хода на досъдебното производство младежът се е признал за виновен, изразил е съжаление за стореното, като дори е приел да сключи споразумение с прокуратурата, което било внесено за одобрение в съда.  Междувременно обаче младежът се  укрил, въпреки наложената му мярка за неотклонение „подписка“. Това е наложило делото да продължи по общия ред.
Справка на полицията показва, че 21-годишният е напуснал страната през декември миналата година и към момента няма данни за завръщането му. Поведени били беседи с неговите родители, които обяснили, че синът им пребивава някъде в чужбина, но отрекли да знаят къде точно се намира.
От данните по делото става ясно, че деянието, за което младежът е обвинен, е извършено в изпитателния срок на предходно негово условно осъждане за измама.
         В проведеното съдебно заседание бяха разпитани двама от общо трима свидетели по делото. Процесът ще продължи през октомври с изслушване на последния свидетел.


26.07.2018

Районен съд - Добрич наложи  мярка за неотклонение „задържане под стража“ на разследван за противозаконно лишаване от свобода на 18-годишно момиче

         Районен съд - Добрич наложи мярка за неотклонение “задържане под стража” на 32-годишния М.Д. от Добрич, който на 25 юли 2018г. е бил привлечен в качеството на обвиняем за две престъпления - държане на наркотични вещества и противозаконно лишаване от свобода на 18-годишно момиче, продължило повече от две денонощия и извършено по мъчителен и опасен за здравето на пострадалата начин (престъпления по чл.354а, ал.З, т.1 от НК и чл.142а., ал.4 във вр. с ал.1 от НК). За първото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години, а за второто е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години.
         Районният съд прецени, че от събраните на този етап доказателства може да се направи обосновано предположение, че задържаният е извършил престъпленията, за които му е било предявено обвинение.
         С оглед високата обществена опасност на разследваните деяния, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, Районен съд - Добрич счете, че следва да му бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда. В мотивите си съдът посочва, че мярката е съобразена и с високата обществена опасност на задържания. От справката му за съдимост е видно, че досега той е осъждан 6 пъти, като 5 от осъжданията са за държане на наркотични вещества. Към момента срещу него има 3 други неприключили наказателни производства. Предоставените за мъжа характеристични данни по местоживеене са изключително лоши. Той не е трудово ангажиран и се движи сред криминално проявени лица.
         По тези причини съдът реши, че единствената адекватна мярка за неотклонение към настоящия момент е "задържане под стража".
         Определението на Районния съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Добрич в 3-дневен срок, като в случай на обжалване делото е насрочено пред горната съдебна инстанция на 2 август 2018г., от 13 часа.


Осъдиха община Добрич да плати обезщетение на ухапано от куче дете

         Районният съд осъди община Добрич да плати обезщетение от 2500 лв. на ухапано от куче дете. Средствата ще бъдат изплатени на майката на 7-годишнто момиченце заради претърпените от него неимуществени вреди.
         Инцидентът е станал на 20 юли т.г., в междублоковото пространство на „Авиограда" в Добрич, където живеело семейството на пострадалотодете. Около 20.00 часа в деня на инцидента детето, заедно с майка си, стояло пред входа на жилищен блок. Майката се отдалечила на около 15-20 метра от входа, като в същото време наблюдавала дъщеря си. Внезапно отнякъде дошли кучета и едно от тях се хвърлило върху гърба на 7-годишното дете, съборило го на земята и го захапало за крака. Кучето било прогонено благодарение на бързата намеса на съседка на семейството, която се намирала съвсем наблизо. Вследствие на нападението детето много се изплашило, цялото треперело и плачело. То имало две рани от ухапване на дясното коляно и кръвонасядания по крака. Лечението му продължило около десетина дни, като на мястото на ухапването е останал белег.
         От данните по делото става ясно, че агресивното бездомно куче обитавало квартала от около година, като имало и други случаи на проявена от него агресия, особено към деца. Многократно майката на пострадалото дете и съседи се обаждали до община Добрич и подавали сигнали във връзка с бездомните кучетата в квартала, но мерки не са били взети.
         Районният съд намира за неоснователно изразеното от община Добрич твърдение, че за кучето носи отговорност съседната община Добричка, тъй като последното преминавало през околовръстния път между двете общини. В тази посока липсват доказателства, отбелязва съдът. Напротив всички свидетели сочат, че въпросното куче от около година обикаляло около Авиограда.
          Съдът коментира, че в случая очевидно Община Добрич чрез своите органи и служители не е изпълнила надлежно законовите си задължения за упражняване на надзор върху безстопанствените кучета и за вземане на мерки за предотвратяване на тяхно агресивно поведение спрямо хора и животни. Налице е противоправно бездействие и за причинените на детето неимуществени вреди, Общината дължи обезщетение.
         Съдът намери, че поисканото обезщетение от 2500лв. е справедливо и би могло да компенсира претърпените от момичето болки и страдания. Решението на Районния съд може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.


Условно наказание за мъж, използвал фалшива диплома пред КАТ
        
         Условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок получи мъж от Каварна, използвал фалшива диплома за основно образование. До осъдителната присъда се стигна, след като Районен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между подсъдимия и прокуратурата. С него страните по делото приемат за безспорно установено, че на 20 октомври 2008г. в Добрич, пред служител на Сектор „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР - Добрич 32-годишният М. К. съзнателно е използвал неистински официален документ - свидетелство за завършено основно образование. Дипломата била привидно издадена на негово име от училище във Варна, като за самото съставяне на документа от мъжа не може да се търси наказателна отговорност.
         32-годишният заяви пред съда, че признава вината си, съгласен с постигнатото споразумение и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред.
         Възпитателната работа с него в срока на условното осъждане беше възложена на съответния районен полицейски инспектор по местоживеене на подсъдимия. Мъжът ще плати и разноските по делото в размер на 72.83 лева.
 Определението на Районен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


Осъдиха извършител на грабеж в Добрич

            Наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година при първоначален общ режим ще търпи 28-годишен добричлия, признат за виновен в извършване на грабеж. До наказанието се стигна, след като Районен съд - Добрич одобри споразумението, постигнато между подсъдимия и прокуратурата. С него страните по делото приемат за безспорно установено, че на 21 юни т.г. в Добрич младият мъж е отнел дамската чанта на 66-годишна жена, като употребил за това сила. В чантата е имало пари, мобилен телефон, сгъваем чадър, несесер с козметични принадлежности, слънчеви и диоптрични очила, ръчен часовник и други вещи, на обща стойност 364.50 лева. В хода на досъдебното производство причинените от престъплението имуществени вреди са били възстановени, чрез връщане на част от вещите и заместването на останалите.
            Подсъдимият призна вината си пред съда и заяви, че е подписал доброволно споразумението,  съгласен е с неговите клаузи и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Той ще плати и направените по делото разноски в размер на 135.19 лева.
Определението на Районен съд - Добрич е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.


Осъдиха извършител на домова кражба в село Бдинци

             Мъж от село Бдинци получи условно наказание за кражба, след като Районният съд в Добрич одобри споразумението, сключено между подсъдимия, неговия защитник и прокуратурата. 33-годишният А.Х. е осъден на 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.
             Подсъдимият се призна за виновен за това, че  през месец юни т. г. три пъти е проникнал в частен дом в същото село, собственост на гражданка на република Малта и откраднал оттам телевизор,  хладилник с фризер, бойлер, мебели, дрехи и други вещи. Общата стойност на противозаконно отнетото имущество възлиза на 1020 лв, като до приключване на съдебното следствие вещите са били върнати на собственичката.
             От данните по делото става ясно, че подсъдимият е извършил кражбата сам и като посредствен извършител чрез малолетно момиче, което  не носи наказателна отговорност. Двамата влизали в чуждия дом, след като мъжът разбивал с кирка врати и прозорци на къщата.
             Подсъдимият декларира пред съда, че е съгласен с постигнатото споразумение и се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Възпитателните грижи за условно осъдения бяха възложени на съответния районен полицейски инспектор по местоживеене на подсъдимия.
Постановеният съдебен акт е окончателен.


Условно наказание за добричлия, шофирал след употреба на канабис

             Условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 месеца с 3-годишен изпитателен срок получи 22-годишен добричлия, след като Районен съд - Добрич одобри споразумението, сключено между подсъдимия и прокуратурата. С него страните по делото приемат за безспорно установено, че на 12 юли т.г. по ул. „Генерал Георги Попов“ в Добрич  подсъдимият М.К. е  управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества - канабис.
             Младежът декларира пред съда, че се признава за виновен и е съгласен с постигнатото споразумение, като се отказва от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Той прие да плати и направените по делото разноски в размер на 380 лева.
             Съгласно параметрите на споразумението младежът е лишен и от право да управлява МПС за срок от 7 месеца.
Възпитателните грижи за условно осъдения са възложени на съответния районен полицейски инспектор по неговото местоживеене.
Определението на Районен съд - Добрич е окончателно.


17.10.2017

Осъдиха шофьор, блъснал мъж на пешеходна пътека в Добрич

              Шофьор, блъснал пешеходец в Добрич, е осъден условно на 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок. 33-годишният добричлия е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 месеца. Присъдата срещу него е постановена от Районен съд - Добрич и беше потвърдена от Окръжния съд в града.
              Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 24 октомври 2015г., на пешеходна пътека по бул.“Добруджа“, при управление на товарен автомобил, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на 78-годишен тогава добричлия.
              В деня на произшествието мъжът управлявал служебен товарен автомобил, с който извършвал разнос на продукти. Изпълнявайки служебните си задължения той паркирал автомобила по бул. Добруджа", а след като приключил ангажимента си, се качил обратно в колата, запалил двигателя и предприел маневра „движение на заден ход“. Непосредствено зад паркирания автомобил обаче се намирала пешеходна пътека, на която по същото време бил стъпил пострадалият с цел изчакване зелен сигнал на светофара. Последвал лек удар, при който възрастният мъж паднал върху асфалтовата настилка. Вследствие на инцидента той е получил фрактура на шийката на бедрена кост, което е довело до трайно затруднение на движението му за период от около 6 месеца.
Делото беше гледано в Окръжния съд по жалба на шофьора, който настояваше да бъде оправдан или да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „глоба“.
              След преценка на атакуваната присъда втората съдебна инстанция счете, че липсват основания за нейната отмяна или изменение. В решението на Окръжния съд се посочва, че при определяне на наказанието на подсъдимия е отчетено наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства, между които и фактът, че след произшествието мъжът е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия. По тази причина първата съдебна инстанция правилно му е наложила наказание под законоустановения минимум от 1 година, а именно - условно осъждане за срок от 3 месеца, коментират окръжните магистрати. Съдебният състав заключава, че така определеното от Районния съд наказание е справедливо и съобразено с тежестта и обществената опасност на деянието и дееца.
Постановеното от Окръжен съд - Добрич решение е окончателно и не подлежи на обжалване.
--


18.08.2017 година

Условна присъда за добричлийка, участвала в телефонни измами

              Потвърдена е постановената от Добричкия районен съд присъда срещу 68-годишна добричлийка, участвала в 3 телефонни измами на възрастни жени, извършени в периода от 9 до 22 април 2014 година. На първа съдебна инстанция жената бе осъдена на 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок, както и да плати обезщетение на пострадалите за нанесените им от деянието имуществени вреди в общ размер от 7750 лева, ведно със законната лихва, считано от датата на извършване на деянието до окончателното изплащане на сумата. Обезщетението на едната от потърпевшите ще получат нейните наследници, тъй като жената междувременно е починала.
              Измамите били извършени по схемите „пострадал при пътно произшествие близък, който се нуждае от скъпоструваща операция„ или “причинено ПТП от близък роднина с починало малко дете”. Жертвите били заблуждавани по телефона от неразкрит съучастник на подсъдимата, който се представял за лекар или за полицейски служител. Жената участвала като посредник - прибирала парите на измамените, при което също се представяла за длъжностно лице - служител на МВР или на Здравната каса.
              Две от потърпевшите, които тогава били на 81 и 75 години, предали на подсъдимата 5000 и 2000 лева. В третия случай жертвата била 69-годишна жена, която се съгласила да предаде 750лв., но междувременно се намесили нейни съседи, които разкрили измамата и извършили граждански арест на подсъдимата до идването на полицията.
Постановената от Районен съд - Добрич присъда беше обжалвана пред  горната съдебна инстанция, но окръжните магистрати счетоха, че липсват основания за отмяна или изменение на постановения съдебен акт и го потвърдиха изцяло. Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване.12.06.2017 година

Потвърдиха наложени от Районен съд - Добрич наказания на извършители на домови кражби

            Потвърдена е  присъда на Районен съд - Добрич спрямо двама мъже, извършили 3 домови кражби. На първа инстанция подсъдимите Ергюл Я. от село Овен, община Дулово и Тонко Д. от Добрич бяха признати за виновни в това, че на 15 декември миналата година в съучастие помежду си са извършили 3 кражби от къщи в село Ведрина, община Добричка. От частните домове двамата са откраднали LCD телевизор, парична сума в размер на 52 лева, алуминиев гюм за мляко, 3 медника, ръчна кафемелачка, медни чаши, джобно фенерче, шуба и ватенка. Подсъдимите задигнали и хранителни продукти, сред които бутилки олио, сирене, бахур, бурканчета със сладко, компот, доматен сок. Общата стойност на противозаконно отнетото имущество възлиза на 462.45 лева.
              За извършените деяния на двамата бяха наложени наказания от 2 години лишаване от свобода, които да се изтърпят при първоначален строг режим. Районният съд  постанови присъдите спрямо двамата по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложените им наказания от 3 години лишаване от свобода бяха намалени с една трета. Съдът приложи процедурата, след като двамата признаха изцяло вината си.
              Постановената присъда беше обжалвана пред Окръжен съд - Добрич,  който след  запознаване с изложените в жалбите обстоятелства, становищата на страните в съдебно заседание и събраните по делото доказателства, не е намерил основания за отмяна или изменение на съдебния акт. Окръжните магистрати определят първоинстанционната присъдата като обоснована, правилна и законосъобразна, и я потвърждават изцяло. Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване.


 

  Условни присъди за двама младежи от Крушари, участвали в  телефонни измами

            Районен съд - Добрич постанови условни присъди за двама младежи от село Крушари, участвали в 7 телефонни измами на възрастни хора от Добрич. Деянията били извършени в периода от 19 март до 22 април 2015 година в съучастие с неустановен по делото мъж. Действало се по схемата „капаро за климатици“, като подсъдимите прибирали парите на измамените и ги доставяли до Русе.
            Подсъдимият О. С. -  на 22 години, беше признат за виновен в това, че при условията на продължавано престъпление е участвал в измамата на 5 възрастни жени, които са били ощетени с общо 6 500 лева. Съдът го призна за виновен по още едно обвинение, че на 17 април 2015 г.в село Паскалево е спомогнал да бъдат отчуждени 1000 лева от жена от Добрич, като е  предполагал, че те са придобити от другиго чрез престъпление.  За деянията си той получи условна присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок. 
            Другият подсъдим по делото – 24-годишният З. С., който е съпричастен към 2 от измамите на обща стойност 3700 лева, получи наказание от 1 година и 4 месеца условно лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.
            Съдът уважи и предявените граждански искове за причинените с деянията имуществени вреди и осъди двамата да заплатят обезщетение на потърпевшите.
            Присъдите на Районен съд - Добрич бяха наложени в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определените наказания на подсъдимите бяха редуцирани с една трета. Младежите имат чисто съдебно минало и са оказали пълно съдействие на разследващите.
            Наложените им наказания подлежат на обжалване и протест в 15 -дневен срок пред Окръжен съд - Добрич.


 

          20-годишният С.С. получи условна присъда от 8 месеца с 3 години изпитателен срок за кражба на медни ел. проводници. Районният съд в Добрич го призна за виновен в това, че на 7 срещу 8 май 2015 година в село Златия, община Добричка е откраднал 420 метра  меден електрически проводник на обща стойност 1430 лева. Кражбата е извършена в условията на продължавано престъпление.
           На посочената дата, като използвал  стълба и клещи,  младежът първо срязал 60 метра проводници, които захранвали с електричество два имота в селото, а след това още 360 метра проводник за улично осветление. Възнамерявал да продаде откраднатото в Добрич, но точно в този ден полицията извършвала проверка в пунктовете за изкупуване на метали и той бил заловен.
           Делото срещу него беше гледано по процедурата на съкратено съдебно следствие, при което първоначално наложената му условна присъда от 1 година бе намалена с една трета.
           Пред съда младежът  заяви, че съжалява и се разкайва за стореното. Той има чисто съдебно минало, срещу него не се водят други производства, признал е вината си и вече е изплатил част от нанесените щети. Наложената му присъда подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Добрич. Районният съд разпореди откраднатите проводници, с тегло 11. 5 кг, да бъдат предадени в пункт за вторични суровини, а получените средства  да се внесат в полза на бюджета на съдебната власт.


     

           23-годишен отива в затвора за две изнасилвания
Добричкият районен съд осъди 23-годишния П. Я. от село Ч. за изнасилване на две самотно живеещи възрастни жени. Той беше признат за виновен и по двете обвинения, като получи общо наказание от 5 години затвор, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип. Съдът уважи и предявените граждански искове за причинените неимуществени вреди на потърпевшите и осъди П. Я. да заплати обезщетения в размер на 12 и 10 хиляди лева.
           В обвинителния акт се посочва, че на 30 октомври 2015 г. подсъдимият е влязъл в дома на 85-годишна жена и я е изнасилил, като й причинил и средна телесна повреда.  На 3 ноември същата година той насилил друга възрастна жена – на 80 години. И двете жертви не са имали възможност за самоотбрана, тъй като са били трудно подвижни.
           Присъдата на Районен съд - Добрич беше постановена в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определеното наказание от 7 години и 6 месеца бе редуцирано с една трета.
           Пред съда извършителят многократно заяви, че съжалява за стореното. Според съдебномедицинската експертиза той е извършил деянията след употреба на алкохол, но въпреки това е могъл да разбира естеството на извършеното. Установено е, че при него е налице вредна употреба на алкохол и наркотични вещества, но той не е стигнал до състояние на зависимост от тях. Посочва се още, че Петър Я. е израснал в агресивна среда с наличие на домашно насилие.
          Адвокатът на подсъдимия заяви в съдебната зала, че 23-годишният младеж от крехка възраст е бил подложен на ударите на живота, което е повлияло на неговото израстване, но той осъзнава тежестта на извършеното и съжалява за него. Защитата призова съдебния състав за справедливост и поиска присъдата да бъде наложена в нормите на законоустановения минимум за такива престъпления.
          Прокурорът по делото поиска по двете обвинения извършителят да получи присъди съответно от 7.5 години и 4 години лишаване от свобода, което е средното наказание, предвидено за подобни деяния. Беше подчертано, че в хода на досъдебното производство той е съдействал изцяло на разследването и е направил пълни самопризнания. Според обвинението прекалено дълъг престой в затвора, вместо да поправи и превъзпита осъдения, би имал обратен ефект за един млад човек.
          П. Я. има една предишна условна присъда от 4 месеца за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Наложеното му сега наказание подлежи на обжалване или протест пред  Добричкия окръжен съд в 15 - дневен срок.


        

 

 

 

9300 гр. Добрич, ул. д-р Константин Стоилов 7; факс (058) 601030, e-mail: rs_dobrich@abv.bg  
USAID Тази Интернет страница е създадена с подкрепата на Инициатива за укрепване на съдебната система на ААМР